torsdag den 7. marts 2013

Moral er godt - er dobbeltmoral dobbelt så godt?


Jeg vil gerne opfordre Anders Bondo til selvransagelse og ærlighed.” , siger Erik Fabrin fra Kommunernes Landsforening (KL) i et interview i dagens Berlingske. Det er lidt svært at lade være med at le af den slags udsagn, specielt når man nu ved at manden repræsenterer en organisation som fra dag ét har løjet om stort set alt der har med overenskomstforhandlingerne at gøre.
Først og fremmest har KL i medierne tegnet et billede af en lærerstand som skulle være nærmest arbejdssky og arbejde mindre end alle andre, vel vidende at dette ikke er sandt.
Så påstår man at man ønsker reelle forhandlinger om overenskomsten, men samtidig viser man med al ønskelig tydelighed at der ikke er noget at forhandle om. Hvis der reelt havde været noget at forhandle om så havde man ikke sendt Michael Ziegler, en mand det netop er kendt for at være kompromisløs.
Sidst, men ikke mindst, vil jeg påpege at KL hævder at de igangværende forsøg på at forringe lærernes arbejdsvilkår intet har at gøre med den planlagte folkeskolereform. Et krav som enhver med øjne og tanker i hovedet kan se er lodret løgn, og som i mine øjne udelukkende skal virke som et figenblad over undervisnings- og finansministeriernes indblanding i overenskomstforhandlingerne. Det er klokkeklart at hvis ikke KL får trynet lærerne og aflivet arbejdstidsaftalen så bliver heldagsskolen ikke til noget, et politisk nederlag af dimensioner for regeringen.
Nu er det jo desværre oplagt hvordan dette kommer til at forløbe. Dansk Lærerforening og KL forhandler i forligsinstitutionen indtil 1. marts hvorefter KL effektuerer lockouten. Når skolerne har været lukket et passende stykke tid kommer der et lovindgreb og vupti, har regering og KL fået det de vil have. Regeringen vil have muligheden for en heldagsskole uden yderligere udgifter, og det KL i bund og grund håber på at få ud af den nye overenskomst, er at lærerne arbejder mere end de allerede gør. Det bare sådan at de fleste lærere, når alt regnes med, allerede er langt ude over de 37.5 timer pr. uge de får løn for, og selv om ansvarsfølelse og idealisme kan gøre meget, er der grænser for hvor langt elastikken kan strækkes. Måske KL skulle overveje hvad der sker når lærerene på den nye overenskomst beslutter sig for at arbejde efter reglerne? Ingen forældremøder eller andre aktiviteter efter kl.16. Er opgaverne ikke rettet og næste dags undervisning ikke planlagt er det bare trist for der er arbejdsdagen er overstået. Er der forældre der er bekymrede for deres barn må de, ganske som på de andre offentlige kontorer man vil 'normalisere' til, ringe i åbningstiden og håbe på at den de skal snakke med ikke sidder i møde eller er til undervisning. Nogle gange skal man passe på hvad man ønsker sig og selv hvis lærerne ikke siger op i hobetal, skal KL nok ikke regne med at lærerne vil strække sig ret langt for at få dagen til at hænge sammen.
Regeringen gør nok også klogt i at huske at det kan blive mere end almindeligt svært at få implementeret en folkeskolereform når de ansatte føler at de er blevet shanghajet, og mon ikke de gode studerende vil søge mod grønnere græsgange end folkeskolen? Jeg ved at jeg ikke selv skal arbejde under de vilkår, og mine børn kommer på privatskole hvis heldagsfolkeskolen realiseres. 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar