lørdag den 9. marts 2013

Flere håndværkere i arbejde

Fjern momsen på håndværkerarbejde og hjemmeservice, så vi får en ordning hvor man som køber kan få refunderet momsen på den type arbejde, hvis man kan dokumentere sit køb hos en virksomhed der er registreret i Danmark. Hvis hvidt arbejde bliver 20% billigere end det er nu, er sort arbejde uattraktivt for forbrugerne og uden købere forsvinder sælgerne. Dokumentationen tvinger håndværkere og andet godtfolk til faktisk at betale skat af deres indtægter, så alt i alt giver det flere i arbejde, færre udgifter til arbejdsløse, forbrugerne mere for deres penge og staten flere skatteindtægter. Lad os nu for pokker tænke os om, og nøjes med at have afgifter på det vi vil have mindre af!

Sendt til Ekstrabladet d. 4/3 2013, men ikke bragt. Læserbrevet kolliderede med en kendt fodboldspillers spritkørsel og så var al politik væk fra mediefladen, inkl. læserbreve.

Konteksten er regeringens forslag til en vækstpakke som jeg ikke mener vil batte det store. Man kan naturligvis debattere hvorvidt jeg har ret, men jeg tror bare pengene ender i enten virksomhedernes spekulationskasser eller i lommerne på aktionærene. Hvis de penge virksomhederne sparer i skat ender i aktionærernes lommer bliver de naturligvis beskattet, men netto går der alligevel penge fra statskassen til private lommer, vel at mærke lommer som i de fleste tilfælde ingen nød lider. 
Jeg vil som alternativ forslå at vi forsøger at dæmme op arbejdsløsheden blandt håndværkere. Håndværkere tilhører generelt en indkomstgruppe hvor en øget indtægt medfører et øget forbrug. En mindskelse af arbejdsløsheden i denne gruppe vil altså ikke alene mindske statens udgifter i forbindelse med arbejdsløshed og øge skatteindtægterne, den vil også have afledte positive effekter i samfundet som følge af et øget forbrug.  
Faglærte håndværkere er generelt meget specialiserede og dermed svære at flytte til andre jobfunktioner end dem de er udlært til. Den bedste måde at få faglærte ud af arbejdsløshed vil altså være at øge efterspørgslen efter det arbejde de allerede kan udføre. 
Større byggeprojekter udføres af firmaer for firmaer, og er derfor allerede momsfri. At fjerne momsen på håndværkerarbejde vil altså ikke suge store beløb ud af statskassen, det er jo kun det arbejde der udføres for private der svares moms af. 
Sænkes momsen på håndværkerarbejde, tvinger man også de der udfører sort arbejde til i stedet at gøre det hvidt for at kunne holde en konkurrencedygtig pris. Et prisfald på 20% er relativt meget, og hvis gevinsten ved at arbejde sort falder, vil færre være fristet over evne, specielt hvis sort arbejde stadig straffes hårdt når det opdages. 
Hvis momsen ikke elimineres helt, men kun refunderes såfremt man kan bevise at man faktisk har betalt den og altså har en kvittering fra håndværkeren, tvinger man alle håndværkere der vil kunne tilbyde deres kunder denne mulighed til at have papirarbejdet i orden. Dette sikrer også at udenlandske håndværkere er nødt til at være korrekt registrerede, og at deres ansatte dermed arbejder til dansk lønninger. En højere grad af korrekt registrering vil altså også mindske lønpresset og bekæmpe social dumping. 
Hvis denne mulighed for at få refunderet momsen på håndværkerarbejde kombineres med at man som kunde er medansvarlig i skatte og afgiftunddragelse hvis man ikke kan fremvise en kvittering, vil det på alle måder være i kundens interesse at papirarbejdet på det udførte arbejde er i orden

Som samfund, vil vi med dette forslag få skabt en større efterspørgsel efter håndværksarbejde. Denne efterspørgsel vil medfører at flere kommer i arbejde, og at vi altså får færre udgifter til arbejdsløse og flere skatteindtægter. Som individer, vil vi få mere for de penge vi bruger på hvidt arbejde og dermed vil grundlaget for sort arbejde mindskes kraftigt. 




Ingen kommentarer:

Send en kommentar